Het bedrijf De Speelgaard is een samenwerking tussen mensen uit Nederland en Bosnië Herzegovina en is opgericht in 2006. De Speelgaard richt zich op duurzaam houten speelgoed en houten accessoires die, veelal met de hand, gemaakt worden in de werkplaats in Bosnië.

 

De wereld een beetje beter maken

Het speerpunt van De Speelgaard is de wereld een beetje beter maken. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo is de werkplaats bedoeld als mogelijkheid voor vrouwen na de oorlog in voormalig Joegoslavië weer een bestaan op te bouwen. In deze werkplaats leren de vrouwen niet alleen om samen te werken ondanks hun verschillende geloofdsovertuigingen, maar ze leren ook om hun volle potentieel te benutten.

 

Ook met het gebruik van het materiaal probeert De Speelgaard de wereld op nummer 1 te zetten en deze zo min mogelijk te belasten. Het hout wat gebruikt wordt is daarom ook afkomstig uit duurzaam onderhouden bossen uit de directe omgeving van de werkplaats. De bossen worden beheerd door kleine locale bos-eigenaren, dit met het voordeel dat deze eigenaren goed voor hun bossen zorgen aangezien dit hun inkomsten moet genereren.

 

Het assortiment van de Speelgaard bevat ondermeer blokken, auto's poppenkamer, kaartenhouders en -lijsten en handwerkartikelen.

 

Productie

 

Het speelgoed wordt eerst met de hand gemaakt en daarna afgewerkt met een natuurlijke lijnolie of een lazuur of lak op waterbasis. Hierdoor is het speelgoed volkomen veilig voor zelfs de allerkleinsten en het milieu wordt niet belast. Natuurlijk wordt al het speelgoed, voordat het de werkplaats verlaat, uitgebreid op kwaliteit gecontroleerd door een testteam. Alle producten van De Speelgaard voldoen dan ook aan de EN 71-1 norm.